USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

 

UUDELLE ASUKKAALLE

Milloin saan avaimen vuokraamaani asuntoon?
Viimeistään vuokrasopimuksesi alkamispäivänä, edellyttäen että vuokravakuus on maksettu. Voit sopia kohteen välittäjän kanssa suoraan avaimen luovutuksesta käytännössä.

Miten saan netin?
Jos taloyhtiössä on laajakaista (ks. vuokrasopimus), ole yhteydessä isännöitsijätoimistoon/ huoltoyhtiöön. Muussa tapauksessa ole yhteydessä alueellasi toimiviin palveluntarjoajiin (Elisa/DNA/Telia jne.).

Mistä saan sähkösopimuksen?
Saat vapaasti valita käyttösähkösi toimittajan ja sopia oman sähkösopimuksen. Ole yhteydessä sähkölaitokseen sopiaksesi uudesta sopimuksesta (esim. www.helen.fi, www.vantaanenergia.fi, www.fortum.fi).

Vuokrasopimuksessa lemmikit on kielletty, koskeeko myös hamsteria?
Mikäli vuokrasopimuksessasi lemmikit on kielletty, se valitettavasti koskee myös hamstereita. Vuokranantaja voi tapauskohtaisesti antaa erityisen luvan lemmikeille. Voit olla meihin asiasta yhteydessä tällä lomakkeella.

Mistä löydän isännöitsijän tai huoltoliikkeen yhteystiedot?
Isännöitsijän ja huoltoliikkeen tiedot löydät useimmiten taloyhtiön ilmoitustaululta.

ASUMISVIIHTYVYYS

Naapurista kuuluva melu häiritsee asumista, mitä teen?
Suositeltavaa on aina ensimmäiseksi olla yhteydessä suoraan naapuriin, sillä saattaa olla, ettei hän tiedä äänen kuuluvan asuntoosi. Jos asiassa ei kuitenkaan päästä keskinäiseen yhteisymmärrykseen, ole asiasta yhteydessä isännöitsijäntoimistoon. Isännöitsijäntoimiston yhteystiedot löytyvät yleensä taloyhtiön ilmoitustaululta.

Mistä voin varata autopaikan?
Isännöitsijäntoimistosta. Usein autopaikasta peritään kuukausittaista vuokraa, joten jos otat käyttöön kuukausimaksullisen autopaikan, ilmoita asiasta etukäteen myös meille. Ilmoituksen meille voit tehdä tällä lomakkeella ja isännöitsijäntoimiston yhteystiedot löytyvät taloyhtiön ilmoitustaululta.

Mistä saan pesutupaan avaimen?
Avaimen saat isännöitsijäntoimistosta tai huoltoliikkeestä. Mikäli pesutuvan käyttöönotto edellyttää erityistä sopimusta, ole asiasta yhteydessä ensin isännöitsijäntoimistoon. Jos pesutuvan käytöstä veloitetaan erillistä kuukausimaksua, eikä tätä ole huomioitu vuokrasopimuksessasi, ole asiasta yhteydessä etukäteen myös meihin tällä lomakkeella. Isännöitsijäntoimiston ja huoltoliikkeen yhteystiedot löytyvät taloyhtiön ilmoitustaululta.

REMONTOITI

Saanko maalata asunnon seinät?
Ilman vuokranantajan lupaa asunnossa ei tule tehdä muutos- tai korjaustöitä. Viihtymisesi uudessa kodissasi on kuitenkin meille tärkeää, joten ole maalaustoiveistasi meihin yhteydessä niin selvitetään, onnistuisiko se. Meille voit laittaa asiasta viestä tällä lomakkeella.

Saanko kiinnittää hyllyjä/tauluja seiniin?
Mikäli olet poraamassa hyllyille tai tauluille seiniin reikiä, olisi asiasta hyvä sopia vuokranantajan kanssa etukäteen. Usein reikä tai pari on hyväksyttävää, mutta jos porattuja reikiä on paljon, siitä saattaa aiheutua sinulle korvausvastuu. Ole siis asiasta meihin etukäteen yhteydessä tällä lomakkeella.
Huom. älä koskaan tee reikiä kylpyhuoneen tai muun kostean tilan seinään ilman vuokranantajan nimenomaista lupaa.

Voinko asentaa asuntoon astian-/pyykinpesukoneen?
Mikäli asunnossa on paikka ja liitäntä tällaiselle koneelle, voit ilman muuta asennuttaa asuntoosi astian-/pyykinpesukoneen. Muista kuitenkin että tällaiset koneet tulee aina olla ammattilaisen asentamia. Vahingon sattuessa kotivakuutuksesi ei välttämättä korvaa vahinkoa, jos kone on itse asennettu ja korvausvastuu jää sinulle.

ONGELMATILANTEET

Mitä teen jos avain katoaa?
Kun kaikki paikat on etsitty ja avain on edelleen kateissa, huoneiston lukko on yleensä jo turvallisuussyistä hyvä sarjoittaa uudelleen mahdollisimman pian. Uudelleensarjoitus tehdään kuitenkin viime kädessä pois muuttaessasi. Lukon uudelleensarjoituksen voi tilata vain asunnon omistaja, joten ole asiasta meihin yhteydessä tällä lomakkeella.
Lukon uudelleensarjoituksesta peritään lukkoliikkeen tms. veloitus, voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Sarjoituksen hinta riippuu huoneiston lukkotyypistä.
Jos jäit itse oven ulkopuolelle, soita huoltoliikkeeseen. Huoltoliike perii oven avaamisesta yleensä hinnastonsa mukaisen maksun. Huoltoliikkeen yhteystiedot löydät yleensä taloyhtiön ilmoitustaululta.

Uuni ei toimi kunnolla, mitä teen?
Laita meille tai vuokranantajan yhteyshenkilölle pikaisesti asiasta tietoa. Meihin saat yhteyden kätevimmin vikailmoituslomakkeella.

Asunnon ulko-ovi ei mene kunnolla kiinni, mitä teen?
Ole asiasta yhteydessä suoraan huoltoliikkeeseen. Huoltoliikkeen yhteystiedot löytyvät taloyhtiön ilmoitustaululta.

Keittiön allas vuotaa allaskaappiin, mitä teen?
Ole viipymättä yhteydessä huoltoliikkeeseen ja vältä altaan käyttöä, kunnes huoltoliike on saapunut tutkimaan tilanteen. Huoltoliikkeen yhteystiedot löytyvät yleensä taloyhtiön ilmoitustaululta.

Missä ongelmatilanteissa olen yhteydessä suoraan huoltoliikkeeseen?
– Hana tai suihkusekoittaja on rikki.
– Lattiakaivossa tai viemäreissä on vikaa (lattiakaivon epäpuhtauksista vastaa vuokralainen itse).
– Viemäri on tukossa, eikä viemäriavausaineesta ollut apua.
– Wc-istuimessa on vikaa.
– Ulko-ovissa tai ulko-ovien uloimpien ovien tiivisteissä on vikaa.
– Ulko-oven lukossa tai ovikellossa on vikaa.
– Korvaus- tai tuloilmaventtiilit eivät toimi.
– Liesikupu tai -tuuletin ei toimi.
– Sähköpistokkeissa, valaisinkytkimissä tai valaisimien kytkentäpisteissä on vikaa.
– Huoneiston lämmityslaite ei toimi (lämmityspatteri tms.).
– Rakenteissa tai ulkoseinissä on vikaa.
– Autopistorasia ei toimi.
– Vedentulossa on ongelmia.

MAKSUASIAT

Minne ja milloin maksan vuokran?
Vuokrasopimuksestasi näet vuokranmaksupäivän, vuokranantajan sekä vuokranantajan tilinumeron, joiden mukaan vuokra tulee maksaa. Mikäli vuokranantaja on vuokrasuhteesi aikana muuttunut, olet saanut uudet vuokranmaksuohjeet. Jos vuokrasopimus tai muu vuokranmaksuohje on hukassa, ole meihin yhteydessä tällä lomakkeella.

Voinko siirtää vuokran eräpäivää?
Lähtökohtaisesti vuokra tulee aina maksaa vuokrasopimuksessa tai muussa vuokranmaksuohjeessa mainittuna päivänä. Jos sinulle kuitenkin tulee tarve siirtää vuokranmaksupäivää, tulee asiasta neuvotella aina etukäteen. Ole tällaisissa tilanteissa meihin yhteydessä hyvissä ajoin tällä lomakkeella.

Minne maksan autopaikan vuokran/ pesutupamaksun?
Vuokranantajalle muun vuokranmaksun yhteydessä, jollei muuta ole sovittu. Muistathan olla etukäteen yhteydessä meihin, mikäli autopaikka tai pesutupa eivät ole sisältyneet alkuperäiseen vuokrasopimukseen.

VAKUUS

Mikä on vuokravakuus?
Vuokravakuus on yleensä 1-3 kuukauden vuokraa vastaava rahasumma, jonka vuokralainen toimittaa vuokranantajalle tai vuokranantajan edustajalle ennen avaintenluovutusta. Vuokravakuuden tarkoitus on turvata paitsi vuokranmaksua, myös muita vuokrasuhteen velvollisuuksia. Vakuus säilytetään koko vuokrasuhteen ajan ja se palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä täysimääräisenä, mikäli kaikki vuokrasuhteen velvollisuudet on täytetty.

Kertyykö vuokravakuudelle korkoa?
Ei. Vuokravakuudelle ei kerry korkoa.

Missä vuokravakuutta säilytetään?
Rahana maksettua vuokravakuutta säilytetään käytännössä huolellisesti pankkitilillä siten, että se on aina erotettavissa vuokranantajan muusta omaisuudesta. Mikäli vakuus on sovittu säilytettäväksi Ylinkerros Oy:n asiakasvaratilillä, sitä käytännössä säilytetään koko vuokrasuhteen ajan pankkitilillä, joka on nimenomaisesti tarkoitettu vain tällaiseen ylläpitoon.

Saanko vuokravakuuden takaisin pois muuttaessa?
Kyllä, edellyttäen että kaikki vuokrasuhteen velvollisuudet on täytetty, mm. kaikki erääntyneet vuokrat ja muut maksut on maksettu, huoneiston kaikki avaimet ovat tallessa, poismuuttosiivous on tehty, huoneistossa ei ole normaalin kulumiseen kuulumattomia jälkiä tai vaurioita, eikä huoneistossa ole tehty remontti- tai muutostöitä ilman vuokranantajan suostumusta.

Milloin vuokravakuus palautetaan?
Maksamasi vuokravakuus palautetaan noin kuukauden kuluttua poismuutosta, edellyttäen että kaikki vuokrasuhteen velvollisuudet on täytetty ja huoneisto on kunnossa (ks. edellinen vastaus).

Voinko jättää vuokran maksamatta ja se kuitataan vuokravakuudesta?
Et. Vuokravakuus ei ole automaattista vuokraveloitusta varten, vaan sitä säilytetään takuuna vuokrasopimuksen velvoitteiden hoitamiseksi. Mikäli jätät vuokrasi maksamatta, se saattaa johtaa vuokrasopimuksesi purkamiseen.

MUUTOKSET VUOKRASUHTEESSA

Voiko poika/tyttöystäväni muuttaa asuntoon?
Kyllä vain. Muista kuitenkin, että vastuu vuokranmaksusta ja muista vuokrasuhteen velvoitteista jää voimaan alkuperäisen sopimuksen mukaisesti. Ilmoita uudesta asukkaasta sekä isännöitsijälle että meille. Asukasmäärän kasvu ei vaikuta vuokran suuruuteen, mutta esim. vesimaksuihin sillä saattaa olla vaikutusta. Meihin voit olla yhteyssä tällä lomakkeella ja isännöitsijän tiedot löydät taloyhtiön ilmoitustaululta.

Miten saan asuntoon lisää avaimia?
Vuokralaisen ei tule teettää huoneistoon lisää avaimia ominpäin -eikä lukkotyypistä riippuen välltämättä voikaan. Jos tarvitset huoneistoon lisää avaimia, ole miehin yhteydessä tällä lomakkeella.

Muutan ulkomaille muutamaksi kuukaudeksi, saanko vuokrata asunnon ystävälleni?
Sopii kyllä. Muista kuitenkin, että tällaisessa tapauksessa sinä pysyt edelleen päävuokralaisena. Päävuokralaisena sinulla on siis vastuu asunnosta, vuokranmaksusta sekä muista sopimusvelvoitteista.

Miten irtisanon asuntoni?
Vuokrasopimuksen irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti ja hyvissä ajoin. Voit irtisanoa asuntosi vuokrasopimuksen täällä.
Huomaa, että irtisanomisilmoitus tulee tehdä kaikkien niiden henkilöiden osalta, jotka muuttavat pois huoneistosta. Mikäli vuokrasopimus on kahden henkilön nimissä ja irtisanomisilmoituksen tekee vain toinen henkilö, jää vuokrasopimus voimaan sen henkilön osalta, joka ei ole toimittanut irtisanomisilmoitusta määräaikaan mennessä.

Mikä on irtisanomisaika?
Minimivuokra-ajan jälkeen vuokralaisen irtisanomisaika on yksi (1) täysi kalenterikuukausi siitä, kun olemme vastaanottaneet irtisanomisilmoituksesi. Vuokrasopimus päättyy siis aina irtisanomispäivää seuraavan kuukauden viimeinen päivä (jos irtisanot vuokrasopimuksen 7.4., vuokrasopimus päättyy 31.5). Minimivuokra-ajan näet vuokrasopimuksestasi.

Mihin voin jättää avaimen pois muuttaessa?
Voit palauttaa avaimen toimistoaikoina Haagan toimistoomme (ks. yhteystiedot) tai voit sopia välittäjän kanssa jonkin toisen avainten palautustavan. Avaimen palautuksesta voit sopia saman välittäjän kanssa, joka on/oli sinuun yhteydessä irtisanomisilmoituksesi saatuamme.

Mitä kuuluu tavanomaiseen kulumiseen?
Tavanomaista kulumista on asunnon normaalikäytössä, hitaasti tapahtuva esim. seinien ja lattian kuluminen. Esimerkkinä huonekalusta ajansaatossa seinään jäävä tummentuma. Tavanomaista kulumista ei ole vuokralaisen huolimattomuudesta, hoidon tai ylläpidon laiminlyönnistä tai tahallisesti aiheuttamat jäljet, esim. kolhut seinissä tai lattioissa.

Back to top