Ylinkerros Oy

Ylinkerros Oy on kiinteistönvälitysalan yksityisistä yrityksistä yksi vanhimmista, perustettu Töölöön 1990. Perinteisen kiinteistönvälityksen lisäksi erikoisosaamisena on Helsingin ullakkoasunnot. Vahva ammattitaito mahdollistaa monenlaiset erikoisalueet; mm. taloyhtiöiden ullakkoprojektit, rakennuttajien ja urakoitsijoiden pienet paritalot tai koko kerrostalon käsittävät projektit sekä yksittäisten asuntosijoittajien ja sijoitusyhtiöiden salkunhoidon.

Vaikka taustalla pyörii monta isoa juttua, kaiken keskiössä on tietenkin se ihan perinteinen kiinteistönvälitys. Se, missä kuka tahansa meistä ostaa, myy tai vuokraa asuntoa tai kiinteistöä.  Tai haluaa vähän isommasta tontista maksimaalisen tuoton. Tai tarvitsee arvonmääritystä tai kiinteistön jakamiseen sopimuksia. Ja kaikkea sitä. Tämä on meillä erityisen lähellä sydäntä. Meille on nimittäin tärkeää, että kaupan jälkeen kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä.

Eikä se ole mikään hattutemppu;
vahvalla ammattitaidolla pystyy tekemään mitä vaan
-siis myös laadukasta asuntokauppaa.

30 ENSIMMÄISTÄ VUOTTA

Helsinki, 1990
Naapurimaana on suuri ja mahtava Neuvostoliitto ja maailmassa on vielä kaksi Saksaa. Meillä on kolme tv-kanavaa, lankapuhelimet, muhkeat permanentit, ylisuuret olkatoppaukset sekä kempparit ja paikalliset ostarit. Hypermarketille, Amazon.comille tai Googlelle ei ole vielä edes sanoja -Instasta ja Twitteristä puhumattakaan. Matti Meikäläisen maailma on suhteellisen pieni, sillä kellään ei ole kotona internetiä ja satelliittikanavat ovat vielä harvassa. Tiedon lähteenä on kirjastot, iltauutiset ja päivän lehti. Maailma on aika erilainen paikka.

Unelma
Jarmo Sarlin toimii silloisen alan isoimman toimijan; Huoneistomarkkinoinnin konttorin johtajana ja on pyörittänyt pitkään ajatusta ullakkoasuntoihin ja erityisen laadukkaaseen kiinteistönvälitykseen erikoistuneesta yrityksestä. 80-luvulta alkanut talouden nousukiito on saanut kuluttajat haluamaan uutta ja erilaista ja Helsinkiä rakennetaan liian hitaasti ylöspäin. Tässä on tarvetta ja potentiaalia, joten toukokuussa 1990 päivänvalon näkee uusi kiinteistönvälitysyritys; Ylinkerros Oy TopFloor Ltd. Yrityksen sijainti ratkeaa harpilla, jossa mittauksen keskiössä komeilee Töölön Runeberginkatu. Töölöstä tulee paikka josta unelma viimein alkaa.

Ensimmäiset vuodet
Ylinkerros Oy saa loistavan startin ja nousukiito on hurja. Ullakkoasuntojen kysyntä ja tarve Jarmon  tarjoamalle laadukkaalle kiinteistönvälitykselle näyttää räjähtävän käsiin. Irmeli Sarlin tulee toimintaan mukaan pitämään huolta kiireisen liiketoiminnan toimistopuolen asioista. Menestystä ei voi estää mikään.
Paitsi että sitten alkaakin lama. Lama kaataa pankkeja, yrityksiä ja perheitä. Asuntomarkkinoilla näky on tuskainen. Ylisuurten asuntolainojen korot nousevat jopa 15%:iin ja mm. pakolla tehdyt myynnit laskevat asuntojen hintoja jopa 40%. Asunnot ovat ennätyshalpoja ja liian suurten korkojen takia perheiden on pakko myydä. Mutta kukaan ei osta. Se siitä nousukiidosta. Yrityksen missio menee uusiksi. Lamavuodet on selviytymistaistelua, mutta ammattitaitoinen kiinteistönvälitys erottuu joukosta.
Kun markkina sakkaa perinteisessä osta ja myy -mallissa, Ylinkerroksen Jarmo saa asiakasperheiden velkataakkoihin helpotusta mm. asuntojen vaihdoilla ja välirahoilla. Kekseliäisyys ja taistelu kannattaa. Lama väistyy kuutisen vuotta myöhemmin ja vaikka vuodet ovat olleet melkoista rämpimistä, on lamavuosina onnistuttu tekemään ihan kauppaakin. Sumun hälvennyttyä kilpailijoitakin on vähemmän.

Kaukainen 90-luku
90-luku on vielä ihan erilainen aikakausi -myös kiinteistönvälityksessä. Hevoskärryjä ei sentään enää käytetä. Ensinnäkin asuntoa etsivän taival on pitkä ja kivinen. Myynnissä olevat asunnot ovat listattuina muutaman rivin ilmoituksilla viikonlopun Hesarissa. Ilmoittelu on kallista ja ilmoitukset sen mukaisia ”Töölö, 2h+k, 45m2. Iso k, kph remont. 4/5krs. Es.su 16-17. Runebergink.61.” Mieleisen löytämiseen kuluu monta asuntonäyttöä ja melko monta sunnuntaita. Henkilökohtaisista lainaneuvotteluista ja -kilpailutuksista puhumattakaan.

Eikä helpolla pääse välittäjäkään. Ammattimaiset isännöintitoimistot ovat vielä harvassa. Isännöinnin hoitaa yleensä joku osakkaista ja oikeaa henkilöä etsitään toisinaan puhelinluetteloa läpi soittamalla. Kohteen myyntiin tarvittavat asiakirjat saa itse hakemalla tai perinteisellä postilla ja kaikki muut tarvittavat virastoasioinnit hoidetaan henkilökohtaisesti. Ajantasaiset pohjakuvat piirretään itse. Kynällä paperille ja leikkaa-liimaa-askartelemalla esitteelle. Kohteen esitteet kirjoitetaan kirjoituskoneella ja kirjoitusvirheen sattuessa koko homma tehdään tietenkin uusiksi. Kun valmistelut on tehty, koittaa suuri hetki ja kohde lasketaan markkinoille: eli teipataan myynti-ilmoitus toimiston ikkunaan ja sanellaan puhelimitse rivi-ilmoitus seuraavan viikonlopun Hesariin. Sitten odotellaan aggressiivisesti sunnuntain yleisesittelyä. Eletään käsirahallisten tarjouksien kulta-aikaa ja verkkopankkien ja maksuautomaattien puuttuessa esittelyyn saapuu usein asiakkaita, joilla on käteistä rahaa mukana parinkin kuukausipalkan verran käsirahaa varten. Toki ajassa jotain hyvääkin on; pankkivirkailijat saa ihan oikeasti kiinni suorista lankapuhelinnumeroista.

 

Nykyaikainen 2000-luku
2000-luvulle tultaessa maailma on muuttunut ja 90-lukuun verrattuna homma toimii raketin lailla. Asuntojen hinnat ovat palautuneet normaalitasolle ja asunnon myynti-ilmoituksia voi sunnuntaisen Hesarin rivi-ilmoituksen ohella selata valokuvilla varustettuna netissä, Dimessä. Kaikilla on kännykät ja useimmilla tietokoneet ja sähköpostit. Kiinteistönvälitys elää ns. terveen markkinan aikaa ja ala kehittyy. Järjestelmät sähköistyvät, netti eri portaaleineen kehittyvät ja saataville tulee valtava määrä uutta tietoa ja uusia toimintatapoja. Positiivinen vire suosii kaikenlaisia kokeilijoita välitysalalla. Joidenkin matka loppuu kuin kanan lento ja jotkut ihan tuovat alalle uusia innovaatiota. Kuitenkin moni ideainsinööri huomaa, ettei pyörää kannata yrittää keksiä ihan kokonaan uudelleen. Toinen talouskriisi, eli 2008-2009 finanssikriisi hiljentää asuntokaupan loppuvuodeksi 2008. Kriisi on onneksi nopeasti ohi, mutta ennättää hujauttaa nurin jälleen monta yritystä. Ylinkerros selviää jälleen ja henkilöstö kasvaa. Ylinkerros Oy:ssä tulevaisuuden sukupolvi astuu oppiin. Tomi Sarlin käärii hihat 2007 ja aloittaa kiinteistönvälitysuran. Ylinkerros Oy liittyy osaksi Suomen Asuntoverkkoa.

2010-luvulle tultaessa 20 vuotta palvellut Töölön Runeberginkadun toimisto käy kasvaneelle joukolle pieneksi ja 2011 Ylinkerros perustaa toisen toimiston Etelä-Haagaan Kauppalantielle. Henkilömäärä kasvaa hiljalleen ja vuodet ovat mahdottoman kiireisiä. Välitysala saa nykyisen olomuodon virtuaalitodellisuuksineen ja sähköisine kaupankäynteineen. Asuntojen markkinointi on muuttunut: sijainnin, koon, hinnan ja itse otetun valokuvan lisäksi panostetaan nyt ennennäkemättömällä tavalla joukosta erottautumiseen ja fiilikseen.
Vuosikymmenen alkupuolella tv:ssä pyörinyt ohjelma kiinteistönvälityksestä on maalannut todellisesta työstä turhan ruusuisen kuvan ja alalle ryntää suurten tulojen ja luksuselämän toivossa kaikenlaista yrittäjää. Kiinteistönvälitysyrityksessä vain yhdellä henkilöllä täytyy olla Laillistetun Kiinteistönvälittäjän (LKV) tutkinto ja muu henkilökunta saa olla taustaltaan ja osaamiseltaan mitä vain. Vuodet näkyvät Suomessa riitojen määrässä ja kiinteistönvälitysalan kasvavassa luottamuspulassa. Asiat saavat oikeanlaisen suunnan vasta 2016, kun siirtymäaika on ohi ja puolella kaikista välitystyötä tekevistä tulee olla LKV.
Asiakkaiden vaatimustason kasvaessa Ylinkerros Oy:n laadukas palvelu kiirii suosituksina suusta suuhun. Ullakkoasuntojen kysyntä kasvaa ja Ylinkerroksen jalansija vakiintuu Helsingin katoilla -alkuperäisen mission mukaisesti. Ullakkorakennusbuumi kasvaa ja yksityishenkilöiden asuntosijoittamisesta tulee trendi. Ylinkerros Oy kasvaa näiden mukana. Hiljaisena palvelutuotteena ollut asuntojen vuokraus tulee osaksi palvelurepertuaaria.
Vuonna 2018 Ylinkerros Oy jättää hyvästit Suomen Asuntoverkolle ja keskittyy omaan alkuperäiseen missioon. Meille ei riitä tavanomainen eikä keskinkertainen, eikä pitäisi meidän asiakkaillemmekaan. Suomen Asuntoverkon raikkaan ilmeen jäädessä historiaan jättää Ylinkerros Oy haikeat jäähyväiset 25 vuotta palvelleelle TopFloorin logolle. On aika kääntää uusi sivu.

2020-luku alkaa koronalla ja 30-vuotis juhlapäivää juhlitaan gaalaillan sijaan etätoimistoissa. Ylinkerros Oy on nyt siis virallisesti ollut Suomen kuudesta talouskriisistä mukana kolmessa. Korona on erilainen kuin aiemmat, mutta siitäkin selvitään ja selvitään entistä vahvempana. Nyt meillä on huikeat nettivälineet ja Some, useimpia tietokoneita paremmat kännykät, asuntojen upgreidaukset ja downgreidaukset, kuuma asuntosijoitusmarkkina, loistavat mahdollisuudet luoda ennakkokäsityksiä ja jakaa mielipiteitä, kasvattaa vaatimustasoa ja erottaa jyvät akanoista. Ja kas, näyttää meillä olevan taas permanentit ja olkatoppauksetkin. Tästä on hyvä jatkaa.

Back to top