Romahtivatko asuntomarkkinat?

 

Taas mennään päivän lehtien otsikoissa aiheilla, joissa Euribor kohoaa pilviin, vastikenousuista on tulossa hirmuisia hintapommeja asukkaille, naapurin yhtiövelkaosuus päätynee vielä sinun maksettavaksi, asuntolainat, taloyhtiöt ja urakoitsijat ovat täynnä loukkuja ja petkutusta ja nyt vielä taloyhtiötkin ovat suuressa vaarassa mennä konkurssiin jne. Valitettavan moni luo näiden perusteella käsityksen markkinatilanteesta -lukematta edes itse artikkelia, jossa usein viesti saakin jo toisenlaisen sävyn. Ja yhtäkkiä otsikot muodostavatkin todellisuuden ja näiden perusteella tulevaisuus näyttää vähintäänkin synkältä.

 

Inflaation suoria ja epäsuoria vaikutuksia ei ole syytä vähätellä, mutta useimmat iltapäivälehdet kirjoittavat raflaavia otsikoita, koska otsikoilla myydään lehtiä. Lisäksi negatiivisuus vain myy paremmin. Oletettavasti kaiken saa käännettyä synkäksi kun oikein yrittää.

 

Onneksi monet kuitenkin näkevät metsän puilta ja uutisoinnista huolimatta asuntokauppa käy, ja 33 vuoden kokemuksella uskomme että käy jatkossakin.  


Miksi meillä pysytään positiivisina?

Ylinkerros Oy on toiminut kiinteistönvälitysalalla pian 33 vuotta. Niihin vuosiin mahtuu monenlaista markkinatilannetta, lähtien 90-luvun lamavuosista. Nekin on meillä nähty. Kiinteistönvälitysala on usein ensimmäisten joukossa ottamassa vastaan korkojen, työllisyystilanteen, taloudellisen luottamuksen, energian, tekniikan ja vaikka minkälaiset muutokset ja siksi meillä markkinatilanne vaihteleekin. Toimintahistoriamme aikana olemme huomanneet, että vähintään muutaman vuoden välein jotain tapahtuu, joka hetkellisesti muuttaa markkinaa -positiiviseen tai negatiiviseen. Mutta pidemmällä aikavälillä tasapaino kuitenkin pysyy.


Vale, emävale, tilasto. Asuntokaupasta saa pahaa mieltä ja synkkiä tilastoja verrattaessa nykyistä tilannetta muutamaan edelliseen pandemiavuoteen, jotka olivat kauppamääriltään poikkeuksellisen vilkkaita. Kysyntä luonnollisesti kasvatti myös markkinahintoja. Mutta kuka odotti, että siitä tulisi uusi normaali?

 

Pandemiavuosina asuntotarpeet muuttuivat nopeasti mm. etätöiden takia. Mutta tänäänkin ihmisillä on tarve asua jossain. Ja vaikka asuntotarpeet eivät enää muutu samanaikaisesti, ne muuttuvat edelleen perhekoon, työpaikan, paikkakunnan yms. muuttuessa. Tänäänkin jossain syntyy uusi ihminen, joka laittaa tilankäytön uusiksi, toisaalla joku kyllästyy huoltamaan suurta pinta-alaa lasten muutettua pois, jossain nuoripari ostaa ensimmäisen yhteisen omistusasunnon, jossain joku haluaa asua hienommin tai väljemmin tai eri etäisyydellä työpaikasta ja joku haluaa oman pihan tai ei enää pihaa tai edullisemmin tai… Ei maailma ole pysähtynyt. Itseasiassa työllisyystilannekin on parempi kuin vuosikymmeniin.

 

Euribor on noussut ja ennusteiden mukaan nousee vielä jonkin verran kevään aikana. Korkeammalla se oli kuitenkin esimerkiksi vuonna 2008 (5,418%) Noina vuosina yli neljän prosentin Euribor oli ihan normaalia. Viimeaikaiset muutamat nollakoron vuodet olivat markkinan yhdenlainen tuulahdus, josta toivottavasti moni pääsi nauttimaan. Nyt mennään taas tavanomaiseen suuntaan -ja kyllähän tuo Euribor taas laskee. Ja kun se laskee, niin kilpailutetaan taas lainat uusiksi ja nautitaan edullisemmasta rahoituksesta. Täytyy elää tänään, eihän meille huomista ole edes luvattu.

 

Muutama taklattava vielä: Taloyhtiöiden konkurssit ovat todella harvinaisia ja sellaiseen ajautuakseen pitää epäonnistua monessa muussakin asiassa, kuten korjausten laiminlyömisessä piiitkällä aikavälillä. Tarvittaessa naapurin yhtiövelasta huolehtimiseen löytyy taloyhtiöstä monet konstit, eikä asiaa arastelevan tarvitse sellaisesta yhtiöstä asuntoa ostaa ollenkaan. Jokainen taloyhtiö on erilainen ja jokainen ostaja on erilainen. Jokaisella on erilaiset motivaattorit ja riskinsietokyvyt.

 

Tässä markkinassa meidän välittäjien ammattitaito on avainasemassa.

Maailma kyllä jatkaa pyörimistä ja asuntokauppa sen mukana.

Täytyy vain taas sopeutua uuteen normaaliin.

 

Back to top